Vrienden van de Dieptetuin
  ' Je komt als je kunt en je doet wat je kan '
 
 

 Verslag werkochtenden 2021

Van de wekelijkse werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden. 


zaterdag 30 oktober: Laatste Werkochtend

Voorbij, het is alweer voorbij, het negende seizoen van het Dieptetuin-vrijwilligers-werk. Ondanks het ronduit miserabele weer zijn er 24 mensen even voor gaan zitten: Ton, Kees, Hanny, Gerda, Yvonne, Hannie, Agnieta, Pieter, Jackie, Loes, Ad M, Ad H, Margreet, Joke, Josje, Nel, Meta, Dick, Marion, Joop de K, Janneke (foto’s en verslag), Joyce (algehele organisatie en aankleding) en last but not least Bram en Martin van de Gemeente. 

Veel gewerkt in de tuin is er niet, al deden een paar mensen nog een heldhaftige poging. Bladeren vegen, snoeihout van de sering afvoeren, het Dwerg-wespennest (dat vanzelf gaat verdwijnen) observeren. Maar er waren wel koffie van Meta en Nel, met heerlijk warm appelgebak en de traditionele advocaat met echte slagroom, waar Marion en Dick druk mee zijn geweest en toespraken natuurlijk. 

Eerst Dick die aankondigde dat volgend jaar het 10-jarig jubileum feestelijk gevierd gaat worden, in combinatie met de officiële opening van de vernieuwde Kate die werkelijk enorm is verbeterd cq uitgebreid, mede dankzij de samenwerking met Ton Kooijman, eveneens van de Gemeente. Over dat feest met ook de wethouder en andere nieuwe ambtenaren wordt nog nagedacht. Hij memoreerde dat het dit jaar allemaal wat prettiger is geweest dan het jaar hiervoor, met onder meer optredens en huwelijksfeesten, al zal de Kerstviering nog een andere vorm moeten krijgen. 

De tweede spreker Bram Wispelwey, meerdere keren koning in de Kerststal, vond ook dat de uitbreiding van de Kate de kroon op de samenwerking van de stichting, de vrijwilligers en de Gemeente is. Hij bood, met Martin, de vrijwilligers een bedankpakket aan, samengesteld door ‘Samen in Zeist’ een prachtig initiatief in Winkelcentrum Vollenhove. Met recht komt het woord samen steeds terug! 

Met het Samen opruimen van de partytent van Joyce kwam er een einde aan deze ochtend en dit seizoen. Tot ziens tijdens de winteractiviteiten waar de desbetreffende commissie zich binnenkort gaat buigen.


 


 

 

 


 


 


vrijdag 22 oktober:

Op deze stille en regenachtige dag was ik aan de beurt om het verslag te schrijven en de Dieptetuin te openen. Ook in de Dieptetuin was het erg stil deze morgen om 08.45 uur. Al snel kwam Janneke mij gezelschap houden en in een mum van tijd waren we met 13 vrijwilligers aan het werk. Aanwezig waren : Ad III - Janneke - Loes - Meta - Ad I - Gerda - Nel - Ton - Hanny - Henk - Cor - Josje - Yvonne.

Er werd deze morgen, voor de koffie, weer veel werk verzet temeer daar Buienradar aangaf dat er om 11.00 uur een flinke regenbui zou komen hetgeen betekende dat er een aantal vrijwilligers, vervroegd naar huis gingen, echter, de harde kern bleef ondanks de regen gewoon doorwerken tot het einde van de werktijd. Cor en Henk werkten in de Beceaux vanwaar toch een drietal volle kruiwagens met bladeren naar de van Tuyllaan gebracht werden. Gerda, had het werkrooster gemaakt en opgehangen en Josje, waarvan de laatste ook in de regen gewoon haar werk deed, deden opruimwerk tussen de uitgebloeide bloemen en planten.

Hanny heeft ook veel oude bloemen en planten verwijderd. Loes en Yvonne hebben voor de Kate en de weg naar de uitgang alle bladeren netjes bijeengeveegd zodat Ton ze in de kruiwagen naar achteren kon brengen. Ad III deed ook zijn werk in de tuin en dat was goed te zien. Janneke was overal te zien tussen de bloemen en de planten en heeft veel opgeruimd wat dan ook erg nodig is aan het einde van het seizoen. Ad I, was ondanks zijn zere enkel, hij is van de onderste traptrede gevallen en heeft danig zijn enkel bezeerd, maar toch actief met licht werk in de tuin. Wel gaf hij aan opnieuw traptreden lopen te gaan beoefenen om in de toekomst zich veiliger te kunnen voelen. Meta en Nel hebben samen de koffie verzorgd en dat smaakte heel lekker en het moet worden vermeld dat Nel i.v.m. het slechte lopen van Meta steeds meegeholpen heeft om Meta het werken te verlichten. Bravo Nel !!!!

Tot slot heeft Ton bij de Kate de boel weer aangeveegd en dat was nodig ook met al die bladeren en de tafels en stoelen voor het koffiedrinken neergezet en opgeruimd.  

Wat ook mij opgevallen is dat iedereen even achter de Kate heeft gekeken hoe de verbouwing ervoor stond. Heb alleen maar positieve opmerkingen gehoord en dat deed goed. Het dak zit erop en een deel van de zijkanten is klaar en de deuren en ramen zijn geplaatst, nu het glas nog. Tot slot nog een andere heel positieve opmerking die ik via Hanny ontving. Er was een kaart ergens onder het dak van de Kate geplaatst en die bleek van het laatste bruidspaar te zijn. Met lovende woorden van het bruidspaar Rieneke en Eric, over hun trouwpartij in de Dieptetuin alsmede leuke foto`s van het geheel.

Op nu naar de laatste werkdag op zaterdag 30 oktober, altijd een heel gezellige ochtend, met de wens dat alle vrijwilligers aanwezig zullen zijn. 

 


  

 

 
zaterdag 16 oktober:

Aanwezig waren vandaag: om te beginnen Henk. Vorige week was ik vergeten hem te noemen in het verslag, maar hij was er wel degelijk; sorry Henk. Verder Josje, Ton, Janneke, Joyce, Gerda, Ditte, Cor(foto’s), Albert, Joke, Agnieta, Pieter, Hanny (verslag). Nel zorgde voor de koffie, Kees kwam op de koffie, net als Joop die weer bijna normaal kan lopen gelukkig. En tot onze vreugde kwam ook Henny koffie drinken. Fijn dat je er weer bent, Henny, welkom terug! 

Tot zover de persoonlijke zaken. Er is veel werk verzet. Via Joop de gemeentetuinman kregen we nogal wat planten: flinke pollen helianten, floxen, acanthus, phlomis en lage solidago. En die zijn allemaal geplant! Dat was een hele klus, want andere planten moesten verplaatst om de nieuwe planten een plek te kunnen geven; en het is allemaal gelukt op één werkochtend. Bij de ingang, rondom de Kate en bij de berceaus werd flink geharkt en geveegd. Kruiwagens en zakken vol blaadjes werden afgevoerd. Ook veel uitgebloeide bloemen zijn verwijderd. 

De aanbouw achter de Kate begint vorm te krijgen. De openslaande deuren zijn geplaatst en de wanden en het dak zitten er op. We krijgen er heel wat ruimte bij! 

Er bloeit nog veel: de monnikskap, de vuurpijlen en de herfstasters zijn prachtig en de sedum, verbena en fuchsia’s bloeien ook nog volop. En dit is de tijd van de siergrassen: het struisriet en vooral het prachtriet zijn nu schitterend. Er zijn helaas ook mislukkingen: de liriope heeft dit jaar helemaal niet gebloeid (waarom niet is niet duidelijk) en de eupatorium, toch een grote sterke plant was helemaal opgevreten door de slakken. Dat stuk tuin is nu omgespit, de pollen zijn opgegraven, gedeeld en terug geplant en als we nu slakkeneitjes zien (kleine witte bolletjes) dan worden die direct fijn geknepen en geplet. Weg ermee!

Het seizoen zit er bijna op, nog twee werkochtenden te gaan: 22 en 30 oktober. Tot ziens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
vrijdag 8 oktober:

Aan het begin van de week was het echt herfst, maar vandaag was het heerlijk weer om in de tuin te werken. En dat deden wel 20 mensen! Te weten: Nel, Hannie, Janneke, Joke, Ton, Helma, Jackie, Ad 1, 2 en 3, Gerda, Maarten(foto’s), Pieter, Agnieta, Kees, Barbara, Margreet en Hanny (verslag). Meta zorgde voor de koffie (met lekkers van Barbara) en had vandaag hulp van haar Cor, want ze had zere ribben opgelopen bij een ongelukkige val. Dank voor je hulp, Cor! 

Achter de Kate ligt de nieuwe fundering! Met 3 man sterk is er een flinke hulstboom weggehaald die te dicht op de nieuwe aanbouw stond. Komende week wordt de achterwand van de bestaande keet weggehaald om zo de doorgang naar het nieuwe gedeelte te maken. De riolering is ook gerepareerd, zodat we weer normaal naar de w.c. kunnen gelukkig. 

Er is veel gespit vandaag. Meerdere siergrassen zijn flink uitgedund en gesplitst, woekerende persicaria’s zijn verwijderd en daglelies gesplitst. Ook vegen en harken is in deze tijd vaste prik, zelfs meer dan anders. Het minibiebje dat vorige week geplaatst is, zit al helemaal vol; belangstelling genoeg dus.

Zaterdag 9 oktober begint de Week van de Duurzaamheid in Zeist met veel gevarieerde activiteiten, zie: www.weekvandeduurzaamheidzeist.nl Het Plantenasiel doet natuurlijk ook mee; dat is altijd al duurzaam.

16, 22 en 30 oktober zijn de laatste werkochtenden van dit seizoen. Zorg dat je erbij bent!

 

  
zaterdag 2 oktober:

We troffen het, na een week met af en toe een flinke bui, was het heerlijk werkweer in onze prachtige, rijkbloeiende Dieptetuin. Zelfs de zon liet zich nog even zien. Het is herfst, maar direct bij de entree staan de mahonieplanten (opnieuw?) in bloei en de viburnum davidii (sneeuwbal), een prachtig hoekje. In de tuin is het genieten van bloeiende planten met de meest romantische namen: oranje kniphofia's (vuurpijl), diepblauwe monnikskappen (aconitum variegatum), de diep rozerode hemelsleutel (sedum, Herbstfreude), hoge donkerroze Asters (Andenken an Alma Pötschke), buddleja's in tweede bloei en nog veel meer! Bij de Kate staan kleine cyclamen prachtig wit en zacht lila te bloeien!

Achter de Kate was wat anders te zien! Er werd hard gewerkt aan de fundering, maandag wordt het beton gestort.

Wie waren er allemaal aan het werk? Kees (graskanten rechttrekken) Barbara (uitgebloeide bloemen wegknippen) Jackie (regenton verzorgen) Yvonne (gevallen blad bij de ingang opruimen) Hannie (achterpad en stoep schoonmaken, met zweetdruppels!) Maarten (taxus knippen bij de Valk) Joyce (struiken snoeien en fatsoeneren) Loes (bijen voeren, onkruid wieden primulaborder) Josje  (onkruid wieden) en Lucie (border opknappen en verslag).

Ton zette de tafels klaar, Nel verving Meta en zorgde voor heerlijke koffie met ontbijtkoek.  Wie kwamen er op de koffie? Jaco, Joke, Toos en Olaf Kop, Truus en Joop de Korte (weer lopend!), zodat we met achttien mensen een gezellige pauze hadden.  Wie nog ontbrak was Henny de Bas, die gelukkig sinds enkele weken weer thuis is en daar verder herstelt.

Ons werkseizoen 2021 nadert zijn einde, je kunt nog komen genieten en werken op: vrijdag 8, zaterdag 16, vrijdag 22 en zaterdag 30 oktober.  

  

  

 
vrijdag 24 september:

Vandaag weer zo'n prachtige morgen en de juiste temperatuur om te werken. Aanwezig waren: Helma - Nel - Kees - Janneke - Ad II - Loes - Henk met pet op - Maarten - Joke - Hanny - Ad III - Ton - Josje - Cor en Ditte. Zoals altijd werd er weer met enthousiasme gewerkt wat veel onkruid, bladeren en ander bloem- en plantafval heeft voortgebracht. Ook moet worden vermeld dat 'good old' Kees samen met Ad III en Ditte de gazonranden tussen de Berceaus hebben schoongemaakt - geen gemakkelijk werk en hiervoor is veel energie ook nodig. Loes heeft veel planten en bloemen, zowel binnen als buiten de Dieptetuin, water gegeven en gezien de droogte was dit ook hard nodig. Hanny heeft veel planten vanachter de Kate weer opnieuw in potjes geplant en ook water gegeven en zo min of meer hun leven gered.

Helma, net terug en nog vermoeid van haar wandelingen in de Dolomieten, Janneke en Joke, die a.s. donderdag 82 jaar oud wordt,  hebben algemeen werk in de tuin verricht. Josje, rustig aan het werk in het mooie gedeelte van de Dieptetuin , was heel vlijtig vandaag en dat was te zien aan het afval dat ze bijeen had gebracht. Maarten, die al vroeg aanwezig was zoals altijd, deed zijn werk als steeds en vertelde nog een mooi verhaal van het feit dat hij tussen de Hortensia's een bloeiende gladiool had gevonden en meende dat Joyce die toentertijd daar geplant heeft. Cor, is een man met veel beroepen en kunde, naast zijn muziekachtergrond was hij vandaag een dienstdoende stratenmaker en heeft een vervelende omhoogstaande stenenplek onder het afdak van de Kate  weer vlekkeloos gelijkgemaakt. Ad II zoals altijd druk aan het werk tussen de bloemen en planten. Ton heeft de ruimte voor de Kate weer afvalvrij geveegd en de tafels en stoelen voor de koffie van Nel weer neergezet en opgeruimd. Onnodig te schrijven dat de koffie met koek van Nel weer lekker smaakten.

Rest mij nog te vermelden dat wij van Ineke een mooie slijpmachine hebben gekregen teneinde tuingereedschap, waar nodig, zelf te kunnen slijpen. Hartelijk dank Ineke. 

Dit was het dus weer vandaag en we kijken alweer uit naar volgende week zaterdag 2 oktober, de laatste werkmaand in 2021. Tot dan.....

 

  


 

zaterdag 18 september:

De verbouwing van de Kate is begonnen! Alleen moet er nog even een stobbefrees aan te pas komen, want ‘wie een kuil graaft voor een ander... komt een oude stronk tegen!’ 

Behalve een enorme kuil was er nog iets nieuws: een heuse bouquinisten-bak, oftewel een bibi/minibieb op de oude muur. Wie kwamen daar allemaal langs? Kees (terug van weggeweest), Ton, Maarten (fotograaf annex timmerman), Joke, Josje, Joyce, Hanny, Barbara, Harm-Jan en Janneke (verslag). Wie kwamen er nog meer langs? Jaco, Ad H met zijn Margreet, Chris in zijn scootmobiel en Olaf, de imker met potjes honing. 

In de pauze genoten we met z’n allen van de koffie met koeken en koekjes van plaatsvervangster Nel. We hoorden toen ook dat Henny weer thuis is gekomen, gelukkig maar. Voor en na de pauze werd er hard gewerkt op terrassen, in borders en aan randjes, achter de Kate was Joyce druk aan het snoeien. De fontein leek er eveneens zin in te hebben en sproeide weer bijna als vanouds. Helaas heeft de buxusmot bij de vijver zijn favoriete maaltijd alsnog gevonden en daar voor kaalheid gezorgd. In de rest van de tuin bloeit nog van alles, zoals de hemelsleutel, en kruipt er nog van alles rond, al voel je de herfst al een beetje aankomen.

 Hopelijk is het tijdens de volgende werkochtend op  24 september net zulk lekker nazomerweer.

 

 

 

  

 

 
vrijdag 10 september: uitstapje Bilthoven

Onder een vrolijk zonnetje togen een achttal vrijwilligers per fiets richting Bilthoven naar de tuin van Jan en Anneke Neyt. Omdat Agnieta onderweg een lekke band opliep is zij halverwege naar Zeist teruggekeerd, uiteraard vergezeld van haar steun en toeverlaat Pieter. 

In Bilthoven werden Joke, Henk, Janneke, Ad III, Barbara en Maarten opgewacht door Jan en Anneke, de tuineigenaren. 

Zij gaven ons een uitgebreide rondleiding: allereerst de bostuin rond het huis met voor ons veel herkenbare planten als sedum, agapantus en fuchsia; vervolgens via het frambozenveldje naar de moestuin met de kas op de plek waar in de jaren dertig vorige eeuw een tennisbaan in de bossen was aangelegd. We zagen o.a. courgettes, rode biet, kweeperen, pruimen, bramen etc.

Na de koffie op het terras naast de kas bezochten we het bosperceel met een o.a. een prachtige mosheuvel, frambozenveld, mispels, cronoeljes en vlieren.

Het was een bijzonder uitstapje. Volgende week maar weer de eigen tuin in op zaterdag 18 september. Tot dan! 

zaterdag 4 september:

Het was lekker werken in de Dieptetuin met prachtig nazomerweer en veertien vrijwilligers, een mooi aantal ondanks de nazomervakantietijd: Gerda, Ad de H, Hanny, Lucie (verslag), Joyce, Nel, Hannie, Joke, Agnieta, Maarten, Cor, Ditte, Ton en Meta.

Gerda heeft een megaklus geklaard: het azalea-oerwoud achter de tuinbank aan de Valckenboschzijde een enorme kop kleiner gesnoeid! Ad zorgde voor de afvoer van de grote hoeveelheden groen. De azalea's, nu op struikhoogte, staan er weer prachtig bij, klaar voor de bloei in het voorjaar van 2022. Ook Joyce is bezig geweest met de azaleasnoei en heeft de exemplaren bij de ingang van de tuin gefatsoeneerd. De uitgebloeide bruine pluimen van onze rijkbloeiende buddleja's zijn door Hannie, Nel, Lucie, Joke en Agnieta afgeknipt en allemaal op de composthoop verdwenen. Dat zal ons vast een mooie nabloei opleveren! Ook de daglelies en andere uitgebloeide bloemen zijn weggeknipt en Agnieta heeft kleine euphorbia's (wolfsmelk) geplant. Hannie heeft keienrandjes gecleand, Ditte en Cor hebben de berceaus opgeschoond en blad en gras verwijderd en scheefhangende grote planten (kogeldistel, herfstaster en siergras) zijn door Lucie van tonkinstokken voorzien en opgebonden. Maarten had een grote klus aan het schoonmaken en weghalen van de tuinbanken achter de Kate, want maandag 13 september begint de verbouwing. De kamer van onze Kate wordt uitgebouwd en twee keer zo groot!

Meta zorgde voor de koffie, met daarbij overheerlijk cheesecake (Dieptetuintractatie), Ton heeft de koffietafel en stoelen klaargezet en rondom der Kate geveegd en opgeruimd.

De tuin staat er weer prachtig bij, klaar voor Struinen in de Tuinen van zondag 5 september!

Tot ziens op de volgende werkochtend van vrijdag 10 september, of op de Open Monumentendagen van 11 en 12 september waarop De Dieptetuin van tien tot vijf geopend zal zijn! 

 

  

 

 

 

vrijdag 27 augustus:

Ondanks de aflopende vakanties in augustus heeft de Dieptetuin een drukke periode gehad en ook nog voor de komende weken. Woensdag jl. had Maarten een aantal mannen gevraagd mee te helpen met de opbouw van de geplande trouwpartij op donderdag 26 augustus 2021. Ik heb met Maarten, Cor en Ditte de klus geklaard. Mede dankzij de Tipi tent is de trouwpartij uitstekend verlopen dus hadden wij weer eer van ons werk. 

Vandaag dus wederom een werkdag en het moet gezegd de opkomst was prima - 18 vrijwilligers waren aanwezig te weten: Meta, Ad 1 H - Ad 2 M - Ad 3 (Verschoor een nieuwe vrijwilliger) - Ton - Barbara - Agnieta - Gerda - Cor - Said - Nel - Joke - Janneke - Hanny - Maarten - Albert - Joop (gemeenteman) en Loes op de koffie. Josje en Gerda hadden de dag ervoor al een werkschema in de tuin voorbereid, zodat iedereen direct kon beginnen. Er is weer ijverig werk gedaan door iedereen en zowel binnen als buiten de tuin was dat goed te zien. Uit voorzorg van de voorspelde regen toch maar weer de tafels en stoelen onder het afdak van de Kate geplaatst en dat was goed voorzien want gedurende de koffie was er een flinke maar korte stortbui. Via Loes kregen wij bericht dat het met Henny aan de beterende hand is. Gelukkig kon er bij de longembolie snel worden ingegrepen zodat ze daar geen hinder meer van heeft. Wel zal ze nog 4 weken haar bovenarm in het gips dienen te houden. Ook zijn Barbara en Maarten bij haar op visite geweest, zij brachten haar groeten over aan de aanwezigen. 

Volgende week alweer een werkdag in september en komt het einde van dit seizoen in zicht. Het seizoen is dit jaar, ondanks het wisselende weer, erg snel gegaan. Nu nog de verbouwing d.w.z. de uitbreiding van de Kate voor de boeg, gaat volgens plan 14 september beginnen. Voordien zal er met Maarten nog overleg zijn wat wij kunnen doen voor de ontruiming van de Kate die leeg moet worden opgeleverd. 

Naast al het goede werk staat de Dieptetuin er weer erg mooi bij en hopen wij jullie weer te ontmoeten op de komende werkdag op zaterdag 4 september.

 

zaterdag 21 augustus:

We mogen niet mopperen: het was prachtig weer en er waren veel vrijwilligers aan het werk vanmorgen - weer (even) terug of gewoon thuis gebleven. Sommigen waren evenwel afwezig vanwege VVV ( vallen: Henny, Joop de Korte, verjaardag: Hanny, en vakantie: anderen).        Wie wel konden komen: Maarten (foto’s) en Barbara, Ton, Cor en Ditte, Joke, Hannie, Gerda, Josje, Ad M, Ad dH, Henk, Yvonne, Jackie, Jaco en Janneke (verslag). Ook Loes was weer aan het werk, helaas heeft ze nog maar 1 bijenkast in de Dieptetuin - en nog een paar elders... en Meta deed de koffieceremonie, ditmaal met cake. Er schijnen op Facebook prachtige foto’s te staan, waar je op kunt zien hoe wij met z’n allen, Gemeente inbegrepen, een prachtig plaatje neerzetten. Met bijna bloeiende japanse wasbloem, bijna uitgebloeide vlinderstruik en alles daartussenin. Er is weer veel snoei- en uitroeiwerk verricht, zo ontdeed Josje de rechter berceau van een “boomwurger”, hopelijk zien de bruiloftsgasten aanstaande donderdag het resultaat daarvan onder een stralende zon. De volgende werkochtend is vrijdag 27 augustus. Tot dan!
 

 


vrijdag 13 augustus:

Oei, vrijdag de dertiende! Dat voorspelt niet veel goeds. Maar dat viel reuze mee met deze groep gezellige mensen. Vandaag waren dat: Loes, Joke, Hannie, Ditte, Cor (foto’s), Joop van de gemeente, Albert, Josje, Helma, Ton, Nel, Hanny (verslag), Janneke, Ad de H., Meta en Jackie. Louise kwam op de koffie; we hadden haar lang niet gezien! En Joke had een vriendin uitgenodigd voor de koffie en nam haar mee voor een rondje Dieptetuin. Het was lekker weer en er werd lekker gewerkt: snoeien, onkruid wieden, keitjes schonen, reuzegrassen opbinden, afval afvoeren, vegen, haagwinde verwijderen, enz. Albert heeft z’n record grasrandjes verbroken vandaag: in sneltreinvaart deed hij het hele gazon, complimentje! Veel planten zijn dit jaar heel hoog geworden, da’s mooi, maar door de overvloedige regens vallen ze ook om over andere planten heen, da’s niet zo mooi en het vergt veel extra werkt om ze weer uit elkaar te krijgen. Het zoemde behoorlijk in de tuin. De bijen zijn dol op de uitbundig bloeiende persicaria’s, Veronica, astilbes, gulden roede, buddleja’s, meisjesogen geranuims, echinacea, enz. 

 


 
 
zaterdag 7 augustus: 

Het was goed werkweer op deze zaterdagse werkochtend en niet te warm! We hielden rekening met een buitje, maar het bleef nagenoeg droog (een paar druppels) en de zon brak regelmatig door. Er is door veertien vrijwilligers het nodige werk verzet. Nel heeft het onkruid tussen de stenen randen langs de borders weggeschraapt en Hannie heeft het onkruid van het pad naar de achteruitgang weggeschoffeld. Joyce heeft korte metten gemaakt met een aantal ‘wilde jongens’ langs de rechter berceau: de blauwe regen, de kiwi en de Aziatische boomwurger. Over de naam van de laatst genoemde klimplant bestaat nog wat twijfel, want de rode bloeiwijze hebben we nog niet aangetroffen, maar wie weet... Hanny heeft de uitgebloeide daglelies verwijderd en de bonte liguster gesnoeid. Helma, Gerda en Lucie zijn in de verschillende borders aan de slag geweest, zo ook Josje, die de Japanse wijnbessen heeft geoogst, het groen van de yucca’s heeft gefatsoeneerd en veel gras heeft verwijderd. Joke heeft heel veel haagwinde weggehaald, want die groeien en bloeien dat het een lust is met het natte weer van de afgelopen tijd! Agnieta en Pieter hebben de grassen die enorm gedijen opgebonden. Jackie heeft de pijp van de regenton schoongemaakt en vond in de compostbak mooie houtige stengels die we goed kunnen gebruiken in ons insectenhotel. Ton heeft de koffietafels onder de overkapping klaar gezet (in verband met de verwachte regen) en de ruimte rondom de Kate prachtig opgeruimd en schoongeveegd. Meta zorgde voor heerlijke koffie met koek en Joyce ging rond met wat lekkers erbij.

 

Jackie die de tuin dagelijks opent en sluit, meldde dat ze ’s morgens de slakken van het gazon het pad ziet oversteken de borders in en ’s avonds het legertje vice versa ziet gaan, een prachtig gezicht. Van bezoekers krijgt Jackie veel lovende woorden over de Dieptetuin: rustgevend, kleurrijk, verrassend mooi, want helemaal verstopt, gelukkig zijn er borden en kon ik de tuin vinden! Op de Facebookpagina van de gemeente Zeist ontdekte Jackie prachtige foto’s van de Dieptetuin. Ze heeft een bericht gestuurd of wij de foto’s kunnen krijgen voor onze website.

 

 

De tuin ligt er prachtig bij, het hoekje met de rijkbloeiende buddleja en kogeldistels is een plaatje en alle andere prachtige borders niet te vergeten. We keken onze ogen uit!

Wil je ook genieten of werken? Dat kan deze maand op: vrijdag 13 augustus, zaterdag 21 augustus en vrijdag 27 augustus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 vrijdag 30 juli:

Hoewel de alom geraadpleegde buienradar later op de ochtend regen voorspelde, bleef het droog en werd het zelfs warm op de zonnige plekken waar we bezig waren. Wie waren waar bezig dan? Onder de berceaus: Joyce, op de paden en langs de randen: Said, Albert, Joop de Korte, Nel, Helma (foto’s), Janneke (verslag), op het terras: Ton, in de borders: Agnieta, Hanny, Hannie, Josje, in de Kate: Meta, op de koffie: Jaco. Een paar extra handen zouden we goed kunnen gebruiken, want het onkruid - en dan vooral de haagwinde - profiteert heel erg van dit groei- en bloeizame weertje. Wie heeft nog een paar tuinhanden op het oog? Gelukkig werd een potentieel nieuwe vrijwilliger al aan ons voorgesteld, Ad (?) komt ons team misschien over twee weken versterken! Tijdens de afgelopen week heeft de regen de Persicaria weer eens platgeslagen, zodanig dat hij andere planten overdekte. Daar werd korte metten mee gemaakt en verschillende mensen konden wat van deze ‘Duizendknoop’ mee naar huis nemen, altijd leuk. De andere al dan niet bloeiende planten bleven in de Dieptetuin om daar goede sier te maken en dat doen ze uitstekend. Om 12 uur sloot Ton de Kate weer netjes af, nadat de vrijwillgers waren vertrokken, ruim baan latend voor de bezoekers. Op 7 augustus is er weer een werkochtend.

 

 

  


 
zaterdag 24 juli:

12 vrijwilligers waren er vandaag, t.w. Hannie, Nel, Meta, Joyce, Joke, Helma, Margreet, Josje, Gerda, Ad de H., Ton en Hanny (verslag).  Dat is niet heel veel, maar er is wel heel veel werk verzet. Na afloop van de werkochtend was goed te zien dat er gewerkt was. 

Josje had een hele waslijst met werkzaamheden opgehangen met duidelijke instructies wat er in welke border moest gebeuren; dat was handig! Helma en Nel hebben kruiwagens vol vrouwenmantel afgeknipt die Ad vervolgens verwerkte in de composthoop. Uitgebloeide bloemen zijn geknipt, overhangende slierten van de berceau afgeknipt en veel onkruid gewied aan de randjes en tussen de keitjes. De yucca’s die dreigden te kapseizen werden voorzien van stokken. Ton zorgde voor de omgeving van de Kate en Meta zorgde voor de koffie. Jaco kwam ook van de koffie genieten en van al het moois dat er bloeit. Zodra je de tuin beneden inkomt, links, zie je een mooi hoekje van acanthus, buddleja’s, kogeldistel en stokrozen. De hortensia’s langs de berceaus bloeien prachtig, mede dankzij de sproei-installatie die een paar weken geleden is aangelegd in de cascade. De foto’s spreken voor zich! 

Joyce had verheugend nieuws: de uitbreiding van de Kate gaat door, eindelijk! Het was weer een aangename ochtend. De volgende werkochtenden zijn: 30 juli en 7, 13, 21 en 27 augustus.

 


vrijdag 16 juli:

Vanmorgen vroeg de Dieptetuin, op wens van Maarten, geopend en alles ging prima. De opkomst van de vrijwilligers was vandaag aan de magere kant, slechts 9 echte werkers onder wie: Gerda, Helma, Meta, Albert, Nel, Ton, Agnieta, Ditte en Cor. Wat later kwam Joke ons nog versterken maar had de koffie in haar vooruitzicht alsmede kwam Pieter eveneens de koffie met koek mee drinken.

Tijdens de koffie werd de sof van Henny de Bas besproken en waren wij in gedachten bij haar in Baarn. Zowel Gerda als ik hadden al een kaart meegenomen om naar haar op te sturen en daar onze blijk van medeleven te betuigen. Besloten werd dat de kaart van Gerda tot de volgende week wordt bewaard en dan ook aan haar gestuurd gaat worden. Ondertussen is mijn kaart al met alle namen onderweg naar Henny.

De werkzaamheden aan de hand van een overzicht dat Gerda had geschreven werden in gang gezet en zoals altijd werd er driftig en goed gewerkt. Helma samen met Nel hebben op verschillende plekken in de tuin bloemen en bladeren verwijderd. Evenals Agnieta in haar eigen plekje deed vandaag veel werk gezien de afval die ik voor haar naar de Van Tuylllaan heb gebracht. Albert was druk met de zijkanten van het gazon en knipte met die grote knipschaar in korte tijd grote stukken gras weg. Ditte en Cor waren op hun vertrouwde plek in de Berceaus aan het werk. Joke heeft nog wat werk tussen de planten gedaan maar was wat vermoeid omdat ze vroeg in de morgen ook al wilde plantjes voor haar deur had verwijderd. Ton heeft de Kate ruimte weer geveegd, de afvalbakken geledigd, de koffieplek in de tuin weer in orde gemaakt en opgeruimd en het aflopende pad naar de tuin van onkruid ontdaan. Meta had al haar talent in de koffie en thee gestopt en dat was goed te merken aan de heerlijke smaak waarbij de stroopwafels nog een extra dimensie aan haar werk gaven.

Prima weer om te werken, een hele goede sfeer, wat wil een vrijwilliger nog meer. Op naar komende zaterdag 24 juli.

 

 

  

zaterdag 10 juli:

Wederom een prachtige ochtend voor het werken in de Dieptetuin, onze tuin die er weer prachtig uitziet. Dat was ook te zien aan het aantal vrijwilligers die deze morgen aanwezig waren. Hanny, Gerda, Loes, Josje, Maarten, Barbara, Meta, Hannie, Ton, Joke, Ditte, Cor, Joop, Jackie, Nel en Joyce en op de koffie kwamen, Jaco en Henny en onze oude vriend Chris. 

Alvorens met het verslag te beginnen, kom ik nog even terug op de High Tea avond vorige week zaterdag. Namens alle aanwezigen wil ik het Bestuur nog even doorgeven dat wij het een heel gezellige avond vonden. De tafelopstelling was leuk en de aangeboden heerlijkheden waren lekker en de sfeer was uitstekend. De Schotse Hooglander die aanwezig was gaf een extra gevoel van gezelligheid alsmede de ingehuurde doedelzakspeler gaf een extra dimensie aan het geheel. Het Bestuur met hun inzet wordt bedankt en we kijken alweer uit naar de volgende Damast aan de vijver.

Gerda, volkomen uitgerust, was weer aanwezig en liet haar kennisblik over de tuin gaan. Loes had vandaag het water geven van haar tuingedeelte voor ogen en dat zag er goed uit. Hanny buiten het werk dat zij deed, verzorgde ook haar plantencollectie die er goed uitziet en ze kan met een gerust hart volgende week op vakantie gaan. Joyce met haar assistente Josje hebben diverse takken afgezaagd in de Berceau en dat zag er weer netjes uit nadien. Ook Ditte en Cor, waren ondanks de zware vrijdag van Cor, op hun knieën bezig in en om de Berceau. Nel en Hannie deden hun werk in de tuin en het zag er na afloop weer onderhouden uit. Ook Joop was erg vlijtig vandaag en dat met ook een min of meer zware vrijdag achter de rug, maar zijn werk heeft er niet onder geleden. Dan Jackie, wat is ze nog sterk als ik zag dat zij twee volle gieters met water door de tuin droeg om her en der water te geven. Joke deed weer heel rustig haar werk in de tuin en ze zag er vandaag heel uitgerust uit en dat heb ik haar ook laten weten. Maarten en Barbara, zij zijn vanaf vanmiddag 5 weken niet aanwezig en al onderweg naar Frankrijk, deden weer allerlei werkzaamheden die nodig waren. Ton heeft het Kate gedeelte weer aangeveegd en gezorgd dat er op het, gras gezeten, koffie kon worden gedronken. Meta onze koffie juf, wat zag Meta er weer modieus uit, heeft voor lekkere koffie en thee gezorgd en ook de koekjes waren niet te versmaden. Henny, Jaco en Chris in zijn karretje kwamen gezellig koffiedrinken. Tijdens het koffiedrinken vertelde Henny mij dat ze niet meer komt werken in de Dieptetuin gezien haar lichamelijke omstandigheden maar komen voor de koffie blijft een wens voor haar. 

Er zijn alweer bijna 4 maanden werk voorbij, het gaat vlug en het lijkt wel of het ieder jaar sneller gaat edoch de Dieptetuin ligt er in alle rust mooi en onderhouden bij en dat is het werk van ons allemaal. Tot volgende week vrijdag 16 juli.
 


vrijdag 2 juli:

Ze zijn terug! Wie? De slakken! In de afgelopen droge zomers was hun aantal heel erg gedaald, maar nu….met dit natte weer…..In grote getale zijn ze er weer. Ze hebben de eenjarige bloemetjes in de plantenbakken al volledig kaalgevreten (zie foto 10 en 11) en ook andere planten vertonen slakkengaten. Wie waren er nog meer? Nou, geen slakken, maar harde werkers! Ton, Maarten, Harm-Jan, Ad M, Saïd, Albert, Bert, Hannie, Joke, Agnieta, Nel, Pieter, Henk, Meta en Hanny (verslag).  Voor het eerst meer mannen dan vrouwen(!), dus moesten er “mannentaken” bedacht worden: fors snoeiwerk aan de rododendrons, hedera en andere klimmers, ook aan de kant van de van Tuijlllaan (ja, met 3 ellen). Verder werd er gewerkt aan de berceaus, werden de spiegels onkruidvrij gemaakt, bruine takken zijn afgeknipt en er is ook veel geveegd en geharkt, vooral door Ton en Harm-Jan. Barbara en Jaco kwamen koffie drinken, want Meta had heerlijke soesjes meegebracht (zie foto 5 en 6), nog ter ere van haar verjaardag vorige week. We hebben haar natuurlijk even van harte toegezongen. Kleine bijzonderheid: de Jonkheer van Tets aalbesstruik draagt besjes, leuk! (zie foto 9) Na half 12 ging de miezerregen over in echte regen en toen hielden de meesten het voor gezien. Volgende week verder. De data zijn: 10, 16, 24 en 30 juli.
zaterdag 26 juni:

Deze ochtend liet al direct zien dat onze werkdag met prachtig weer zou plaatsvinden en zo was het ook. Derhalve werd de koffie niet op het gazon maar onder het afdak van de Kate geschonken en daar was het wederom een gezellige sfeer. 
Er waren vandaag 20 vrijwilligers aanwezig te weten: Meta, Joyce, Jackie, Joop, Ton, Ad H., Josje, Ad, Cor, Ditte, Henk, Maarten, Hanny, Joke, Nel, Janneke, Hennie, Margreet en alleen koffiedrinksters maar wel heel gezellig, Jaco en Loes. 

Zoals altijd werd er weer vlijtig in de tuin gewerkt, Joyce heeft de sparren weer een mooi aanzicht gegeven en dat was ook te zien aan de berg takken die op de grond lagen, Jackie deed vlijtig weer van allerlei werkzaamheden, Ad H. net terug van een camper vakantie en dat was hem ook aan te zien, volkomen uitgerust, was overal bezig in de Dieptetuin. Joop, die ik de hele week fietsend door Zeist had gezien deed ook het nodige werk. Ook Cor, was al vroeg aanwezig en ondanks dat hij eerder naar huis ging, hij had een familie-opdracht zei hij mij, zat niet stil. Cor en Ditte waren er ook en Cor vertelde dat hij weer normaal aan het werk was na door de corona lang in een wachttijd te hebben gezeten en eega Ditte zag er stralend uit maar die fietst dan ook veel in haar vrije tijd. Maarten met de stroomkabels over zijn schouder, na gedane arbeid, had alles weer goed voorbereid en was attent in alle tuinzaken.
Hanny, wat verzet die toch altijd veel werk en dan in allerlei opzichten, maar ze vertelde mij dan ook dat ze elke morgen oefeningen doet want anders zou ze door rugklachten nergens toe in staat zijn, maar petje af hoor Hanny. Joke, werkt altijd heel rustig en neemt overal de tijd voor en dat werkt goed in de tuin. Nel en Janneke deden zoals altijd goed werk aan de bloemengazons en Janneke moeten we een paar weken missen want ze gaat op vakantie. Kwam Hennie op het achterpad tegen en zag dat alle onkruid daar verwijderd was, en er stond nogal wat, neem aan dat hier ook met azijn gewerkt is om de boel weer op te schonen. Andere Ad, in zomerkostuum, deed werk zijn speciale werk, en dat ziet er na afloop altijd gelikt uit. Josje, onze tuindeskundige, heeft weer veel onkruid weggehaald en dat is dan direct te zien waar zij geweest is. Margreet, gelukkig weer aanwezig zag er werkelijk gezond uit, duidelijk waarneembaar dat haar vakantie, zijn werk had gedaan en dat juichen wij toe nietwaar. Ja en Ton de waterdrager heeft het meubilair voor de koffie weer klaargezet en opgeruimd, ook onder de Kate afdak en pad, weer zo goed als mogelijk was geveegd. Last but not least was daar Meta als altijd aan de koffie, die lekker smaakte, ze was een beetje uit haar doen door telefoon- en computerproblemen, maar er is haar hulp toegezegd en dat verdient ze ook en de koffie heeft er niet onder geleden.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 vrijdag 18 juni:

Opgetogen dat het vanochtend vroeg verticaal geplenst had na een paar tropische dagen, betraden 16 vrijwilligers de Dieptetuin, en dat het rond koffietijd weer even wat drupte kon niemand wat schelen: dan maar koffie onder het afdak van de Kate. Meta schonk die zoals gewoonlijk, nog nagenietend van haar verjaardag. Dorus en Joop de G. van de gemeente waren er al vroeg bij om de verongelukte agaves in nieuwe kuipen te planten; gelukkig komt hiermee een einde aan een verwarrende vatendans. Wie waren die 16 vrijwilligers? Ton, Ad M, Maarten, Meta, Henk, Hanny, Joke, Albert, Joop de K, Agnieta, Yvonne, Said, Josje, Loes, Hannie en Janneke (verslag). Bijna iedereen was ijverig aan het werk - het werd toch al snel weer benauwd - en de terrassen, paden, het asiel, de randjes en plantjes zijn weer prima verzorgd. Dat moest ook wel want zaterdag is het, van 10 tot 16 uur, Open Tuinendag van Groei en Bloei . Sommige planten zoals de uitgebloeide persicaria en de nog bloeiende geraniums waren helaas wat plat geslagen door de regen, maar de bezoekers zullen ongetwijfeld vol bewondering kijken naar het resultaat van het vele werk en ons aller inzet. De volgende werkochtend is op 26 juni.zaterdag 12 juni:

Het was een beetje broeierig weer vandaag. Misschien lag het daaraan dat er een bescheiden opkomst van vrijwilligers was. Deze 12 waren er wél: Barbara, Joyce, Josje, Joke (de 3 J’s!), Ton, Maarten, Loes, Ad M., Olaf onze bijenman en Hanny (verslag) Harm-Jan was er ook; hij was druk met het slijpen van de gereedschappen. Heel nuttig werk! Jaco kwam gezellig koffie drinken. De koffie werd vandaag verzorgd door Barbara, want Meta was afwezig i.v.m. het vieren van haar 80ste verjaardag. Gefeliciteerd Meta! Het was een droge week geweest, dus water geven was een belangrijke bezigheid vandaag. Vooral de hooggelegen borders moeten goed met de hand gesproeid worden; het gazon en de lage borders hebben over het algemeen genoeg aan het water van de sproei-installatie. De digitalis staat momenteel prachtig te bloeien. De rododendrons zijn alweer bijna uitgebloeid net als de alliums; dat is een nadeel van dit warme weer. De pruikenboom is één en al pruik nu, zie foto 5 en 6, mooi hoor! Ook mooi was de trouwerij ’s middags. Ellen en Hans gaven elkaar het jawoord op deze prachtige dag. Zie foto 8, 9 en 10. We kregen van het gezelschap veel complimenten over de tuin. Die geef ik bij deze graag aan jullie door. De volgende werkochtenden zijn 18 en 26 juni. Zaterdag 19 juni doet de Dieptetuin mee aan de Open Tuinen Route van Groei en Bloei. Goed voor onze naamsbekendheid.

vrijdag 4 juni:

Wat een prachtige werkdag vandaag, de zon scheen helder en toen ik bij de Dieptetuin arriveerde bleek Ad H. alles al voorbereid te hebben en kon er zo worden begonnen. Ad H. kwam zelfs met een belangrijke mededeling voordat we begonnen; hij zei dat de Dieptetuin er zo geweldig mooi uitzag, dat werken overbodig zou zijn. Twijfel op de gezichten van de reeds aanwezigen en we zijn toen toch maar met werken begonnen. Aanwezig waren in totaal 20 mensen, inclusief 5 koffiebezoekers, allen gezeten in de zon op het gazon, tijdens het koffiedrinken, te weten: Meta, Hanny, Gerda, Josje, Joop, Said een nieuwe hartelijke vrijwilliger, Janneke deed de foto`s, Agnieta, Helma, Bert ook een nieuwe vrijwilliger, Nel, Albert, Ton, Ad H, de andere Ad en alleen op de koffie Henny, Jaco, Margreet en twee grasmaaiers die noodgedwongen niet geheel aan de slag konden omdat wij op het gras zaten.

Er werd weer veel werk verzet, en ondanks de warmte heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Meta, bijna 80 jaar oud, zette koffie weer zoals wij van haar gewend zijn. Gerda en Josje lieten hun kennisblikken over de tuin gaan en hebben goed werk verricht als steeds. Nel, Agnieta op haar eigen plekje in de tuin, Janneke, Albert, Helma,  Ad, Ad H. waren ijverig bezig, Joop zag ik een paar keer in de Berceaus en dan weer hier en daar maar was goed gehumeurd en deed zijn werk met bravoure. En dan onze twee nieuwe medewerkers Said en Bert, beiden geschapen voor het tuinwerk en deden ontzettend en energiek hun best. Niet te vergeten Hanny die druk in de weer was met het regelen van het plantenasiel, zag er na afloop weer netjes uit en tevens verkoop klaar. Zelf heb ik na de opbouw voor het koffiedrinken, voor de Kate en het looppad naar buiten de boel aangeveegd. 

Henny kwam gezellig koffiedrinken evenals good old Jaco en Margreet. Ook de beide grasmaaiers werden voor de koffie uitgenodigd en dat maakte veel weer goed. In het gesprek met Jaco dat ik heb gehad, het deed mij zo goed dat ze er weer bij was, hoorde ik dat ze niet meer zal komen werken maar ons wel zo af en toe op de koffie zal bezoeken. Jammer maar verstandig na haar slechte lichamelijke ervaring, waarmee ze te kampen heeft gehad. Een hele mooie werkdag, goed gestemde vrijwilligers met veel energie, wat wil de Dieptetuin nog meer. Op naar zaterdag 12 juni zou ik willen zeggen.

 
 

 

 

 

 zaterdag 29 mei:  NL Doet!

Wat een heerlijk zonnetje scheen er op onze zaterdagse werkochtend! Het was genieten na alle regenbuien die er de afgelopen weken gevallen zijn en er gelukkig voor hebben gezorgd dat onze planten (en ook het onkruid) enorm zijn gaan groeien en bloeien! Het doet denken aan het liedje van vroeger 'Meiregentje maak dat ik groter word'. De nieuwe planten zijn dan ook goed aangeslagen en bij de berceaus staan de nieuwe grootbloemige roze clematissen Nelly Moser al prachtig in bloei! Als het goed is blijft Nelly doorbloeien tot in september!
We werden versterkt met maar liefst zes NLdoet vrijwilligers: Said, Liesbeth, Inge, Henk, Sara en Sandy! Samen met Gerda, Hanny, Joop, Joyce, Janneke, Yvonne, Nel, Joke, Ditte, Cor, Loes, Ad, HarmJan en Lucie werd er snoeihard gewerkt en is er enorm veel werk verzet!
Joyce, Ditte en Cor hebben de rotstuinborder aangepakt met de snoeischaar, waardoor we eenprachtige doorkijk hebben tussen de bomen en struiken van de boventuin. Joop heeft de gazonkanten van de berceaus afgestoken, Liesbeth heeft de trapstenen van onkruid en mos bevrijd en Janneke de borderrandjes. Joke heeft kans gezien de laatste tuinbank blinkend schoon te krijgen! Gerda, Inge, Nel, Ad, Yvonne, Loes en Lucie hebben het onkruid (en esdoornzaailingen) uit de verschillende borders verwijderd en planten (woekeraars) teruggesnoeid en gefatsoeneerd. Hanny, Sara en Sandy hebben het plantenasiel achter de Kate opgeschoond. Henk heeft rododendrons - die we hadden verworven via ons plantenasiel - in de tuin buiten het hek aan de straat geplant. HarmJan heeft onze snoeischaren en heggenscharen schoongemaakt en geslepen.
Meta had maar liefst 20 vrijwilligers op de koffie en serveerde daar verrukkelijke appeltaart met slagroom bij! Na de koffie kwam Kees Linnenbank van Slotstad RTV Zeist de NLdoet vrijwilligers in actie fotograferen. Onze Dieptetuin fotograaf was Janneke zodat onze prachtige tuin, waar we van bezoekers enorm veel complimenten over krijgen de laatste tijd, in al zijn schoonheid weer is vereeuwigd!
Wil je ook genieten of werken? Dat kan de komende maand op: vrijdag 4 juni, zaterdag 12 juni, zaterdag 19 juni (Open tuin met Groei en Bloei) en zaterdag 26 juni!


 

 

 

 

 

 

 

 vrijdag 21 mei:

Wie zijn er vanmorgen allemaal aan komen aanwaaien? Gerda en Josje, extra vroeg want een gedeelte(!) van de bestelde planten was aangekomen, Meta, extra vroeg met de koffie klaar, Hannie, Hanny, Albert, Agnieta, Nel, Henk, Helma, Joke, Maarten, Ad M, Barbara, Jackie, Loes, Janneke (verslag) en ja hoor Jaco! Plus een nieuwe vrijwilliger Bert: coniferenplanter met ontembare energie. Een paar bovengenoemden hebben te kampen gehad met gezondheidsproblemen maar waren gelukkig toch weer gekomen om te kijken hoe alles er bij staat en/of om weer aan de slag te gaan. Ondanks de harde wind en dreigende wolken was het prettig werken, de nieuwe plantjes de grond in, de randjes bij- en het onkruid wegwerken, de laatste banken schoonmaken. Barbara verving lavendel boven de muur door een geluksbamboe, hoe toepasselijk. Sommige tuinproblemen worden aangepakt, zoals de totaal bemoste groene cascade tussen de berceaus, andere worden later opgelost, zoals de kuipplanten die elders overwinterd hebben. Het tuinplantenasiel loopt als een tierelier. Er werden ter elfder ure zelfs nog drie rododendrons aangevoerd... De volgende werkochtend is op zaterdag 29 mei, het is dan ook NLdoet-dag, dus nog een paar vrijwillige handen-uit-de-mouwen erbij. We mogen best wel trots zijn op hoe de Dieptetuin erbij staat en hopelijk komen er op de Open Tuinendag, die op 19 juni plaats vindt, veel mensen kijken, al zullen de befaamde azalea en de sering dan al wel weer uitgebloeid zijn.

 

 

 

 


 


 

zaterdag 15 mei:

Het was groeizaam weer deze week: regelmatig zon en af en toe een bui, dan gaat het hard! Planten en struiken die vorige week nog in knop stonden, bloeien nu volop. De sering bloeit prachtig, zie foto 1. Afgelopen herfst hebben we deze struik flink gesnoeid en dat heeft ‘m goed gedaan. Als je langs de gele azalea (foto 4) loopt, steek dan even je neus in een bloeiende bloem; die ruikt heerlijk. De scylla’s (foto 2 en 6) vormen hier en daar ware tapijtjes van bloemen. De kuipplanten waren terug uit de winteropslag, maarrrr….. de verkeerde zijn gebracht! Dat zijn niet “onze” kuipplanten. Ik ben benieuwd hoe de gemeente dit gaat oplossen. Wie waren er vandaag aan de slag: Ditte, Ad M, Ad de H, Cor, Nel, Joke, Joyce, Janneke, Gerda, Maarten, Meta, Josje, Helma, Lucie, Margreet en Hanny. Loes, Barbara en Hannie kwamen gezellig koffie drinken. Er is weer veel onkruid gewied: ongewenste paardenbloemen in het gazon, wilde aardbeitjes tussen de planten, grasjes tussen de keien; ze werden allemaal rigoureus verwijderd. De laatste banken zijn nu gesopt; iedereen kan weer schoon zitten. Wil je ook zitten of werken? Dat kan weer op 21 en 29 mei. 

 

 
 

vrijdag 7 mei:

Als verslaggever van de werkochtend heb je het voorrecht om in geuren en kleuren te mogen vertellen wat er allemaal te beleven was op zo'n ochtend. Wie komt het team van verslaggevers versterken? Hij of zij gelieve zich te melden... Maar vandaag mag ik. Wie waren er en wat gebeurde er? Meta, Helma, Gerda, Joop de K. en Joop de G., Maarten (foto's), Nel, Ad M., Albert, Joke, Henk, Ditte, Hanny, Yvonne, Cor en Janneke (verslag) zetten zich met engelengeduld aan de sisyfusarbeid: (stenen- of gras)randjes bijwerken, onkruid verwijderen, banken schoonmaken, koffie zetten, vegen en harken. Zinloos? Helemaal niet! Het was genieten in het mooie weer, die paar druppeltjes regen mochten geen naam hebben. En het was genieten van alle kleuren (scylla's) en geuren (skimmia's bij de achteruitgang) die er nu al zijn en die nog gaan komen. Bijvoorbeeld de azalea mollis die bij de ingang op doorbreken staat: dit is een aparte telg de azalea 'luteum', wat geel betekent, ook wel pontische azalea geheten. En de al eerder vermelde sering, prachtig dieprood. Iemand is zo vriendelijk geweest om een paar bolvormige taxussen baccata te schenken aan het plantenasiel. Met vereende krachten hebben Hanny en Joop van de gemeente ze aan de straatkant van de Dieptetuin geplant, waar ze het buitenaanzicht kunnen gaan verbeteren. Sommige vrienden moesten helaas verstek laten gaan door blessures dan wel andere narigheden, beterschap aan hen en hopelijk tot aanstaande zaterdag 15 mei. Misschien kunnen dan nieuwe planten de grond in.

 

   
zaterdag 1 mei:

Het was vandaag de dag van het naakt tuinieren. Dat is vast niet in Nederland uitgevonden. Want met weer… toch maar niet! Het was gelukkig ook de dag van de arbeid, dus: aan het werk met z’n allen. En “allen” bestond vandaag uit: Harm-Jan, Maarten, Cor, Yvonne, Ton, Ad M, Barbara, Josje, Janneke, Hannie, Nel, Agnieta, Gerda, Lucie, Meta, Henny, Joke, Ditte, Joyce en Hanny(verslag). Er werd druk gewied, geharkt, gesopt, geknipt, gespit, enz. Ik was 2 keer niet geweest en het is verbazend hoe snel alles is gegroeid. Zo let je even niet op en zo staat alles al kniehoog. De regen van donderdag heeft de tuin ook goed gedaan. Afgelopen woensdag was er een trouwerij in de tuin met prachtig weer. Het was een mooie en vrolijke ceremonie. We wensen het bruidspaar veel geluk! Maarten heeft voor nieuwe kruiwagens gezorgd, in elkaar gezet met behulp van z’n kleinkinderen. Er bloeit nog niet veel, maar de knoppen van veel struiken en planten zwellen, zoals van de sering en de scylla’s. De hondstand bloeit wel, met z’n prachtige gele bloempjes; de moeite waard om even van dichtbij te bekijken (bij de ingang links). De volgende werkochtenden zijn 7, 15, 21 en 29 mei. Tot dan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
vrijdag 23 april:

Hoe het toch mogelijk is dat het altijd mooi weer is op een werkochtend, daar moet iemand van het KNMI of de hemel achter zitten. Op deze prachtige vrijdag konden velen de verleiding om langs te komen niet weerstaan, zoals Helma (welkom terug), Ton, Meta, Gerda, Joke, Maarten, Joop de Korte en Joop de Graag (van de gemeente), Henk, Josje, Loes, Henny, Barbara, Albert, Ad M, Agnieta, Jackie, Janneke (verslag) en Ad de H. Laatstgenoemde reed talloze malen heen en weer met een kruiwagen: de compost van vorig jaar werd zorgvuldig verspreid over de borders, die er praktisch onkruidvrij bijliggen en waar de wel gewenste planten op de meeste plekken inmiddels welig beginnen te tieren. Onkruid wieden, her-en verplanten, terrassen en randjes van de paden en de vijver netjes maken, banken schoonmaken, het is steeds terugkerend werk maar geeft veel voldoening. Iedereen hoopt dat het snoeiwerk aan de berceaus nu eindelijk gedaan is, want werken op die steiger is doodeng om te zien. Het resultaat is er gelukkig wel naar! Ook het andere snoeiwerk, oa aan de pruikenbomen, komt het uiterlijk en de groei ten goede, naar wij hopen. Tijdens de koffie, zoals altijd door Meta verzorgd, viel het op dat de lelijke boom, precies in ons uitzicht voor de Kate, eindelijk vervangen is door een kleiner exemplaar van hetzelfde soort. Wie wil zien hoeveel nieuws er nog meer te bewonderen is in de Dieptetuin, hij of zij kome werken of koffie drinken op de Dag van de Arbeid zaterdag 1 mei.

 

 

 

 


zaterdag 17 april:

Laat ik eerst maar even vermelden dat ik mijn gegevens, in een kaft met het toekomstig verslag en de namen van de aanwezigen, vergeten ben vanuit de Dieptetuin mee te nemen naar huis. Dom natuurlijk maar gelukkig wist ik alle namen nog van degenen die vandaag aan het werk waren. Twintig in getal dus een mooi aantal te weten: Loes, Henny, Maarten, Lucy, Nel, Janneke, Ad H, Ad, Ton, Gerda, Josje, Cor, Ditte, Meta, Jan en Harm Jan - twee nieuwe vrijwilligers - van harte welkom, Joyce, Barbara, Jackie, en Yvonne.

Een prachtige dag om te werken en er is weer veel gedaan om de Dieptetuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Vroeg vanmorgen al aan Maarten hoe hij de Dieptetuin onderhouden vond tijdens zijn verblijf met Barbara in Frankrijk. Hij was echt opgetogen en blij hoe het er allemaal uitzag. Wat mij opviel was het feit dat bijna iedereen direct wist wat te gaan doen op deze ochtend zonder op de agenda van Maarten te kijken. Er werd weer goed werk verzet, Nel op haar knieën in het veld om de planten  en onkruid te wieden bijvoorbeeld. Joyce, Cor en Ditte weer in de Berceaux aan het werk terwijl Gerda en Josje hun kennis over het geheel lieten gaan en her en der werk verrichtten. Henny deed haar werk aan de mooie boompjes in het grasveld en Loes vandaag voor het eerst weer aan het werk, was rustig bezig op haar plekje aan het begin van de Dieptetuin. Lucy met haar mooie hoge schoenen aan, te mooi voor de tuin, deed ook haar tuinwerk. Maarten, Jackie en Ton hebben het kunststof dak en de dakgoot aan de achterkant van de Kate schoongemaakt en dat zag er weer netjes uit. Yvonne, blij dat ze over 4 dagen haar eerste Corona prik zal ontvangen, heeft oud spul verwijderd uit de tuin en gezien de mand die zij wegbracht, was dit niet gering. De beide nieuwelingen Jan en Harm Jan waren behulpzaam bij het opruimen, Jan heeft naar mijn mening ook nog een dikke tak afgezaagd en geholpen bij het opruimen van de stoelen na afloop van het koffiedrinken en Harm Jan heeft de zijkanten van het gazon keurig afgestoken. Janneke, Ad en Barbara, de laatste zag er na vier weken vakantie heel goed uit, deden verschillend werk in de tuin en altijd met inzet en geduld. 

Ja en toen was er de heerlijke koffie van Meta en een chocolade traktatie van Barbara maakte het koffiedrinken gezelliger dan ooit. Maarten nam nog even het woord en vertelde dat hij gelukkig was met het vele werk dat in de tuin gedaan was tijdens zijn afwezigheid. Vertelde ook nog dat Gerard en Loes samen naar de bijenkasten hadden gekeken, Gerard wil graag imker worden, maar de bijen waren niet vriendelijk geweest en Loes en Gerard waren door de boze bijen redelijk gestoken geworden, maar ze houden de moed erin. Tot slot kwam Joke met haar dochter nog even naar onze tuin kijken en dat was een aangenaam en leuk bezoek.

Aldus het verslag van de mooie zonnige dag in de Dieptetuin en we zien jullie graag terug op vrijdag 23 april.


 

 

 

 

 

 

 vrijdag 9 april:

Blijkbaar zijn de werkochtenden in de Dieptetuin een geliefd uitje voor onze vrijwilligers, want ook vandaag waren er weer 20 mensen! T.w. 2 x Joop, 2 x Ad, Gerda, Ton, Yvonne, Nel, Hannie, Albert, Janneke, Henny, Cor, Reina (foto’s), Loes, Ditte, Josje, Joke, Meta en Hanny (verslag). De grote klussen zijn zo goed als gedaan en nu is het tijd voor het fijnere werk. Onkruid wieden, zoals wilde aardbeitjes, springzaad, grasjes, paardenbloemen en ongewenste Aronskelken. Het gras was gemaaid en nu kon Albert zich weer uitleven op het knippen van de grasrandjes. Helemaal rondom lukt net niet in één werkochtend, maar het ziet er al weer veel verzorgder uit. De keienrandjes worden steeds netter en de berceaus zijn eindelijk (bijna) helemaal gesnoeid. Voor de zoveelste keer ruimden Cor en Ditte de takken op. Gerda en Joop hebben Epimedium uitgedund en Yvonne was zo ijverig aan het knippen, dat ze in haar vinger knipte; daar moest een flinke pleister op! Henny deed in recordtijd haar rondje spiegels schonen rondom de struiken. Ruimschoots voor de koffie met lekkers was het al gedaan. Ad de H. veegde het achterpad en dat was een hele klus. Bloeit er nog wat leuks? Jazeker! De primulaatjes beginnen voorzichtig, de schoenlapper bloeit volop; ook bloeien de lenteklokjes bij de berceaus (foto 2), de ribes (foto 6) en vlakbij de Kate bloeit een bijzonder mooie Helleborus (foto 11); deze is de moeite waard om even door de knieën te gaan om de binnenkant te bekijken. Overal in de tuin zijn groene puntjes te zien; spannend om te ontdekken wat er uit komt, want vaak weet je dat niet meer van vorig jaar. Kom je ook ontdekken? 17 en 23 april zijn de volgende werkochtenden.
 


 
 (paas)zaterdag 3 april:

De Dieptetuin is weer open voor publiek. Iedereen kan weer genieten van alles wat al bloeit en van de unieke rust hier. Na 3 werkochtenden puinruimen ziet de tuin er nu al heel florissant uit. En na een buitje regen en een zonnetje wordt alles snel groen. Maar er is nog steeds genoeg te doen en op deze frisse lenteochtend kwamen wel 19 vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken. En dat waren: Loes, Nel, Cor, Ton, Henk, Joop, Meta, Ditte, Hannie, Janneke (foto’s), Henny, Joke, Joyce, Gerda, Josje, Ad de H., Yvonne en Hanny (verslag). En we mochten een nieuwe vrijwilligers verwelkomen: Jan, buurman van Joyce. Welkom Jan. Joyce gaf hem een korte rondleiding en daarna ging Jan gelijk aan de slag. Wat is er allemaal gedaan: de buddleja’s zijn gesnoeid, de laatste borders geschoond, de berceaus worden steeds netter en rondom de Kate is alles dankzij Ton picobello. Vooral achter de rododendrons lag nog veel oud hout en dat kost best moeite om dat er weg te krijgen, maar het is gelukt. We komen af en toe kruiwagens tekort! Loes vertelde, dat zij van de week door de bijen gestoken was! Dat gebeurt bijna nooit en ze was er erg van geschrokken. Gelukkig was ze goed hersteld. Henk signaleerde in de vijver de eerste bol kikkerdril, een leuke lentebode. Zondag 4 april gaat het Plantenasiel weer open. Op zondagmiddagen zal het open én bemenst zijn van 14 tot 17 uur. De volgende werkochtenden zijn: 9, 17 en 23 apri.


 
vrijdag 26 maart:

Net als bij de bijenkorven van Loes gonsde het in de borders en rondom de Kate van bedrijvigheid op deze prachtige vrijdagochtend. Er moest nog heel veel gesnoeid, opgeruimd en -gekalefaterd worden en daar deden deze mensen aan mee: Ton, Ad, Hannie, Gerda, Joke, Josje, Margreet, Loes, Reina, Hanny, Cor en Ditte (op veilige hoogte onder de berceaus), Nel, Joop van de gemeente, Jackie en Janneke (verslag). Gewoontegetrouw zorgde Meta voor de koffie - waar Henny speciaal voor langskwam. Bij die koffie trakteerde Nel op luxe stroopwafels vanwege haar verjaardag; ze werd uiteraard uit volle borst toegezongen! Ad meldde daarbij nog dat de werkochtend op 'stille zaterdag' 3 april gewoon doorgaat. En er werd méér gezongen: door de kinderen van de Vrije School met Palmpasenstokken in de hand. Zij liepen een rondje zingend door de Tuin en over het terras van Huize Valckenbosch. Echt een kippenvelmoment. Gelegenheidsfotografe Hanny maakte er foto's van, zo ook van de blauwe sneeuwroem, de geelbloeiende forsythia en de schoenlappersplant. Hopelijk hebben we de zaterdag voor Pasen weer zo'n heerlijke werkochtend.


zaterdag 20 maart:

Wat een zonnige werkdag vandaag, en ik ging opgewekt richting Dieptetuin waar bleek dat Ad de H. alles al 'Hilfsbereit' had neergezet c.q. alles geopend waar nodig. Niet alleen door het mooie weer maar de vrijwilligers hadden er ook zin in, 21 in getal, te weten: Meta, Henny, Hanny, Hannie, Yvonne, Ditte, Cor, Joyce, Henk, Ad de H., Joke, Gerda, Josje, Agnieta, Pieter, Janneke, Jackie, Lucie, Nel, Margreet en Ton.

Vanzelfsprekend werd er weer enthousiast en met veel inzet gewerkt en dat was na afloop ook te zien aan de berg tuinafval in de van Tuyllaan. Tijdens het koffiedrinken in de tuin en dat smaakte goed, keurig op afstand, werd er nog even door Ad de H. gemeld dat Jaco ook weer thuis is en dat stemde iedereen tevreden. Meta had voor de grote groep weer uitstekende koffie verzorgd en Joyce bracht koffiekoek mee voor de liefhebbers.

Ja, en dan de werkzaamheden zelf, Henny deed haar werk op het grasveld en ondanks het hoge gras zag het er weer netjes uit rondom de boompjes, Hanny en Hannie hebben blad en ander afval opgeruimd en dat was niet mis gezien wat er naar de afval ging. Yvonne, weer blij gestemd, deed snoeiwerk en ruimde takken op, Ditte en Cor samen met Joyce deden hun opruimwerk in de loofgang   Berceaus ) en wat daar niet aan snoei-afval vandaan kwam.  Henk en Ad de H. waren vandaag de afval wegbrengers en snoeiden hier en daar waar het nodig was. Joke, Gerda en Josje deden eveneens snoeiwerk en ruimden veel blad op. Agnieta en Pieter, op hun eigen plek bezig, hebben sommige plekken gewied, gesnoeid en opgeruimd. Janneke, in volledige tuinkleding, snoeide eveneens en ruimde ook takken op. Jackie ijverig bezig in de voortuin verwijderde blad en ander los tuinafval. Ja en wie was er weer naar lange tijd, Lucie, door de verhuizing ander werk gedaan maar weer echt goed bezig met snoeien en wieden. Nel, gelukkig nu bijna zonder pijn, op haar knieën tussen de planten aan het werk en hoe. Ton heeft het pad van de ingang tot aan de straat schoongemaakt en gezorgd dat er in de tuin koffie kon worden gedronken door stoelen en tafel neer te zetten, door Ad de H. overigens weer netjes in de container teruggezet. Tot slot kwam Margreet nog even gezellig koffiedrinken en wat mij opviel was, dat ze er weer uitgerust en goed uitzag.

Al met al, een wonderschone dag en gelukkig wordt het weer Voorjaar zonder vorst zag ik op het weerbericht. Kijk alweer uit naar volgende week vrijdag 26 maart. vrijdag 12 maart:

Onstuimig weer, deze eerste werkochtend van het nieuwe seizoen, maar we hadden er zin in na de lange en vooral saaie winter. En we, dat waren er veel, nl. Josje, Albert, Barbara, Ad de H. en Ad M., Maarten, Cor, Ditte, Nel, Gerda, Hannie, Joop, Reina, Ton, Hennie, Yvonne, Jackie, Agnieta, Pieter, Meta , Janneke en Hanny (verslag).  Mocht het eigenlijk wel van corona? Ja! Buitenwerk mag! Jaco moesten we missen vandaag; zij is aan het herstellen van een hersenschudding, opgelopen na een val in huis. We wensen haar met z’n allen veel beterschap. Het voornaamste werk was opruimen. Dode planten werden afgeknipt en afgevoerd en heel veel blaadjes werden verwijderd. De hark was vandaag het belangrijkste gereedschap. De zooi werd met grote zeilen weggesleept en bij de achterpoort ontstond een enorme hoop afval (zie de laatste foto!). Deze winter zijn er door de gemeente maar liefst 11 bomen gekapt in en langs de Dieptetuin. Aan de straatkant van de van Tetslaan zijn al 3 nieuwe coniferen gezet en in de tuin een paar nieuwe naaldbomen. De rest komt, alles wordt aangevuld. De eerste anderhalf uur hadden we goed weer, maar om 11 uur kregen we een flinke bui en daarna hielden de meesten het voor gezien. Het was fijn om iedereen weer te zien en te spreken. De komende weken kan dat weer op 20 en 26 maart. Tot ziens!