Vrienden van de Dieptetuin
de tuinclub die echt werkt
 
 

Verslag werkochtend

Van elke werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden.


zaterdag 30 mei:

Droog, droog, droog! Dus: water, water, water! Gedurende de hele werkochtend waren zeker 3 à 4 mensen de planten aan het water geven. Met tuinslangen en gieters proberen we de Dieptetuin zo groen mogelijk te houden. Gelukkig kunnen we grondwater gebruiken; dat is fijn. En mijn man zegt, dat Zeister water het beste is van heel Nederland, dus daarom is de Dieptetuin zo mooi! Wie waren vandaag de nijvere bijen: Joop, Janneke, Hannie, Henny, Joke Kees, Gerda, Ton, Ad M. en Ad de H., Lucie, Barbara, Cor, Meta, Maarten, Josje, Reina, Jaco, Joyce en Hanny (verslag). Tot onze vreugde kwam Nel koffie drinken. Fijn dat je weer kan komen Nel! De kuipplanten waren terug uit hun winterverblijf en werden met vereende menskracht op hun plekken gezet. Als die er zijn is het echt zomer. Wat is er verder gedaan: rondom de Kate heeft Ton het netjes gemaakt en rondom de taxusbomen heeft Henny de spiegels opgeschoond; veel onkruid is gewied, ook weer veel haagwinde. Ad de H. heeft compost verspreid van eigen bodem, kruiwagens vol! Het achterpad is onder handen genomen, evenals de keienrandjes. Het ziet er altijd zo netjes uit, als de randjes gedaan zijn, bedankt dames! Cor was druk onder de berceaus en ook is er veel oud blad verwijderd en uitgebloeide bloemen. De rododendrons zijn helaas alweer uitgebloeid, maar veel andere planten beginnen nu. Hier een kleine  bloemlezing: digitalis in vele kleuren, ruit, de nepeta begint, de kniphofia  (vuurpijl), de prachtig blauwe baptisia en natuurlijk de roze persicaria. Kom ook werken en genieten op 5, 13, 19 of 27 juni.

 Met vereende krachten worden de kuipplanten al vroeg op hun plek gezet.


Die Zeeuwen hebben iets met water...

 Wedden dat ze volgende week vol geel in bloei staan, deze etage-planten.

De kraaien hebben een lekker coteletje verorberd.

 

"Water, water, water." schreeuwt het gazon ons toe.  

Cor laat de teugels ook weer een beetje vieren. En dat vieren we met hem aan de koffie.

Geserveerd door de gouden handjes van Meta.

Dit is zeker 2 x 1,5 meter! Wat een discipline!

De toorts van.....


Na 8 weken thuis zitten is het weer mijn beurt om het verslag te schrijven en het verslag is anders omdat wij ons te houden hebben aan de Corona maatregelen in de tuin. Niettemin waren er vandaag 21 vrijwilligers aanwezig te weten: Maarten, Agnieta, Josje, Hanny, Henny, Loes, Gerda, Janneke, Ad. Ad H., Albert, Helma, Reina, Meta, Hannie, Jaco, Kees, Ton, Henk, Tineke op de koffie, en nieuweling Joop, vers uit Zeeland.

Gisteren trof ik in Zeist tijdens het wandelen Ditte en Cor, al lang afwezig en de reden is bekend, ik moest jullie allen de hartelijke groeten over brengen. Via Loes hoorde ik dat zij vroegtijdig dit jaar al 8 kleine potjes honing had verkregen uit de bijenopstelling, de bijen zijn dus goed bezig. Ook was het goed onze Albert, met lang haar, weer te begroeten ook hij was om de bekende corona regels thuis gebleven. Maarten vertelde dat hij naar Jan Willem had geïnformeerd en zei dat Jan Willem een kleine inzinking heeft gehad en er min of meer nog even tegen op zag om weer in de tuin met werken te beginnen.  Wat ook opviel dat Reina door de zon verbrand was in haar gezicht, ze had lange tijd op de fiets gezeten dus vandaar. Ook een hartelijke groet van Nel voor iedereen, ik sprak haar via de email en zij vertelde dat ze weer nieuwe pijnstillers van de dokter had gekregen maar dat het weer ietsje beter ging met haar ischias pijn. Tot slot zag ik vandaag onze Maarten uitvoerig uitleg geven aan nieuweling Joop, die lange tijd in Zeeland heeft gewoond maar weer terug is in Zeist en nog steeds les op school geeft, van harte welkom Joop...….

Zoals ik al schreef waren Miep en ik gisteren aan de wandel en bezochten met dat prachtige weer ook even de Dieptetuin. Het was prettig stil in de tuin die er overigens erg mooi bij stond, en een leuke vlotte jongedame zat aan de ingang van de Berceau, met haar laptop een opgave van school te leren. zo vertelde zij ons. Ook wij hebben hier nog even in alle stilte gezeten en  rondgekeken en de natuur tot ons laten komen. Iets verder aan de andere opgang van de Berceau zat een stil pratende familie in de schaduw te lunchen en zij lieten het zich goed smaken. Dit alles paste bij de stilte zoals door mij al beschreven werd.

Ja en dan de werkochtend van heden. Er is ontzettend veel water aan de bloemen, struiken en planten gegeven. Was ook erg nodig met een ,, zonder regen tijd ,, van vele weken. Ook werden de bloemen en planten door meerdere vrijwilligsters na gekeken en behandeld waar nodig. Ik zag o.a. Helma met de grote volle kruiwagen tuinafval wegbrengen, Henny deed haar werk aan de mooie boompjes op het gazon. Ad H. was erg druk met het verzorgen van de mestgrond en reed af en aan, zij het dat hij plotseling in grote vaart huiswaarts keerde omdat hij waarschijnlijk door een bij of zo gebeten was in zijn hals. Ik heb hem sterkte gewenst voordat hij in galop was verdwenen. De koffie was weer prima verzorgd door Meta en dat voor 21 mensen, gelukkig werd zij bij het inrichten van de tafel geholpen door Maarten en dat moet een goed gevoel voor Meta zijn geweest.
Al met al weer een grote opkomst en een wel bestede werkochtend voor de Dieptetuin. Iedereen een prettig weekend en tot de volgende week maar weer zullen we maar zeggen.


 

  


 

 


 

 


 zaterdag 16 mei:

Het was opvallend hoe goed men zich aan de aangescherpte regels hield op deze zonnige zaterdagmorgen, maar nog opvallender was het dat, hoewel er veel mensen waren (Ton, Meta, Reina, Hanny, Gerda, Maarten, Margreet, Ad M, Ad de H, Helma, Henny, Jackie, Joke, Josje, Jaco, Kees, Lucie, Loes, Joyce, Barbara, Janneke en op de valreep Hannnie), de aandacht bij de door Meta geserveerde koffie vooral uitging naar degenen die al een tijdje níet geweest zijn: oa Albert, die de groeten liet overbrengen door Ad de H, Nel, dankbaar voor telefoontjes en bezoekjes, Ditte en Cor, die node gemist worden bij de nu deels bloeiende berceaus, en ons aller JanWillem. We hopen ze terug te zien als alles weer beter gaat. Over beter gesproken: goed nieuws van Barbara. Ze is 'schoon' verklaard, reden voor grote vreugde en tractatie. Ze kwam stralend aanzetten in een optocht met dochter Carlijn en kleinkinderen Gijs (met gebroken beentje, ook dat nog), Bram en Kiki. Onze tuinasielvrijwilligers Hanny en Reina hadden collega Willemien van de Boswerf op bezoek. Het is onzeker hoe lang de Boswerf nog dicht blijft en zolang kunnen asielzoekende tuinplanten alleen nog in de Dieptetuin terecht. Lucie hoopt dit jaar verder te gaan met het boomnamenproject, samen met Maarten, één bordje is al geplaatst. Hulde aan allen die weer een hoop (werk) hebben verzet: Ton, weer achter de Kate bezig, Joke, bij de achteruitgang en alle anderen daartussen, doende met randjes en plantjes, bijtjes en karweitjes (snoeien, sproeien, uitroeien, laten opbloeien, doen groeien en soms verknoeien). Tot de volgende keer, op vrijdag 22 mei.

 

 


  

  


 
 

 

 

vrijdag 8 mei:

Het was heerlijk lenteweer: prima weer om te tuinieren en ook heel groeizaam. De afgelopen week zijn sommige planten wel 15 tot 20 cm. gegroeid! De azalea’s bloeien, de rododendrons beginnen ook, de darmera’s met hun mooie roze bloemen op lange stelen en die ene mooie bloem met dat lelijke blad (foto 6) .Hoe heet die ook al weer?  19 mensen waren aan de slag met hun vrijwilligerswerk: Henk, Pieter, Ad de H en Ad M, Loes, Janneke, Yvonne, Jackie, Gerda, Agnieta, Josje, Jaco, Joke, Reina, Meta (koffie), Kees, Henny, Helma en Hanny (verslag). Janneke en Gerda werkten “op niveau”, nl. in de bovenborders. Ook Pieter, Henk en Ad de H werkten hoog, nl. op het dak van de Kate. Daar zijn weer kruiwagens vol rommel afgekomen. Dat werd allemaal gestort bij de achterpoort aan de van Tuijlllaan. De berg daar wordt steeds hoger; de gemeente komt het niet ophalen. Straks hoeft het niet meer, dan is het al gecomposteerd! Let s.v.p. ook op het bordje dat bij onze eigen composthoop is aangebracht met aanwijzingen omtrent wat er wel en wat er niet op mag. Dankzij Jackie en Yvonne zijn nu alle banken weer wit i.p.v. groen. En ook ónder de banken is het netjes door de noeste arbeid van Helma. Bij de koffie merkte Ad de H op, dat we met z’n allen heel goed attent moeten blijven op de onderlinge afstand van 1,5 m. Daar mag niet de klad in komen! En i.v.m. de hygiëne wordt een ieder verzocht om voortaan een eigen kopje of beker mee te nemen of genoegen te nemen met een weggooibekertje. Zo kunnen we allemaal virusvrij van onze tuin blijven genieten!

 

 

 

 

 

 

 


 zaterdag 2 mei:

Het hagelde dat het goot op het moment dat deze werkochtend van start moest gaan, maar toen de bui over was toog men fris en goed voorbereid aan het werk: Hanny ontdeed haar deel van oa akkerwinde en ook Lucie, na lange tijd weer present, was weer bij haar deel, Joke haalde klimop weg in het achterlaantje, Jackie had een echte werkemmer met schoonmaakmiddelen voor de banken bij zich, Kees een heel regenpak met laarzen, Henny haar stoel met transportmiddel. Verder waren Maarten en Barbara, Ad en Margreet, Gerda, Josje, Reina, Henk en Joyce met of zonder gereedschap bezig met het aanvullen, verplaatsen en weghalen van allerhande groen spul. Tijdens de koffie, deze keer overdekt en gedekt door Meta, nam Joyce het woord om Jackie te bedanken voor de winteropen-en-dichtstelling, en Joke, Margreet en Janneke voor de winteractiviteiten in de Kate. Daarbij werd duidelijk dat vanmorgen aan Nel nog geen bloemen overhandigd konden worden. Wij wensen haar veel sterkte via twee gezellig volgeschreven kaarten. Hanny had nog een verzoek: of er zich nog mensen willen opgeven voor het ontvangen van bezoekers op de zondagen. Deze zijn altijd van harte welkom om te komen genieten van de geuren (oa Azalea mollis en Sering) en kleuren die de tuin weer in overvloed biedt, als ze hun afval maar in de daartoe bestemde bakken en potjes gooien!
Volgende werkochtend op vrijdag 8 mei. 

 

 


 


 vrijdag 24 april:

Dé blikvanger deze week is de sering. Met z’n paarse bloemtrossen tegen de knalblauwe lucht is het echt een plaatje! En de geursensatie van deze week is de azalea mollis (als je de tuin binnenkomt rechts). De grote gele bloemen zijn prachtig en de zoete geur is bijna bedwelmend. 18 vrijwilligers zochten vandaag afleiding in de Dieptetuin: Kees, Hannie, Jaco, Ad de H., Ad M., Reina, Yvonne, Ton, Janneke, Meta, Henk, Gerda, Helma, Loes, Josje, Agnieta, Margreet en Hanny (verslag). De meesten waren aan het “werk”, maar sommigen kwamen voor de koffie en voor een praatje. En dat is allemaal prima. Tijdens de koffie (gezet door Meta, bedankt Meta!) werden de laatste nieuwtjes, sores en blije en minder blije berichten gedeeld met elkaar en dat is zeer welkom nu en ook heel nuttig! Andere nuttige dingen: donderdag hadden Josje en Hanny de forsythia’s gesnoeid, vandaag werden de ribes en de hibiscus gekortwiekt. Er werden heel veel paardenbloemen verwijderd, in het gazon en op de hoge border bij de ingang; na 50 zijn we gestopt met tellen! Alle spiegels onder heggen en struiken zijn weer schoon en ook meerdere keienrandjes zien er weer picobello uit. Ook is er veel onkruid gewied en zijn varens en zegge uitgedund en/of verplaatst. En helaas: water geven/sproeien is nog hard nodig. We hopen van harte dat het komende week gaat regenen! 2 mei zullen we het weten, tot dan!

 

zaterdag 18 april:

De vrijwilligers van de Dieptetuin beleefden deze mooie zaterdagochtend twee hoogtepunten: het applaus voor het verzorgend personeel van Huize Valkenbosch en de verjaardagsceremonie voor Loes (90!). Twee momenten om stil van te worden, zij het luid klappend en 'Daar was laatst een meisje Loes' zingend. Loes genoot, met haar zus Mies naast zich, van het door Hanny gemaakte lied en ontving het ene cadeau na het andere. De originele fotocollage die Maarten had bij-gedragen deed zelfs een aangepaste ereronde langs de aanwezigen. En dat waren er een heleboel: Agnieta, Pieter, Yvonne, Henk, Kees, Ad M, andere Ad (met accordeon), Margreet, Hannie, Joke, Jaco, Joyce, Maarten, Barbara, Jackie, Reina, Loeki, Henny, Gerda en Josje, Janneke (verslag). Gelukkig was er genoeg taart èn genoeg werk te doen. Wieden, (ver-)planten, gieteren, sproeien. Hier en daar werd stil gestaan: bij de hortensia's die een tik hebben gehad van de nachtvorst, bij de Skimmia's die heerlijk geuren in het laantje naar de achteruitgang, bij de sneeuwbal (!) die prachtig bloeit, bij de vijgenboom die babyvijgjes draagt, bij de eerdergenoemde bloeiende hondstand, maar het was een gezellige drukte van belang. En daar hebben we echt wel behoefte aan in dit vreemde voorjaar. Het Tuinplantenasiel loopt als een treintje, temeer daar de vestiging in de Dieptetuin momenteel de enige open locatie is.
Op vrijdag 24 april kan een ieder weer komen helpen om het allemaal nog mooier te maken dan het al is, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar.

 


 

 

 

 

 

vrijdag 10 april:

De hondstand bloeit! Kom gauw kijken, want hij bloeit maar kort. Je vindt deze schoonheid als je de tuin binnenkomt aan je linkerhand. Daar staan een paar pollen met de prachtige gele, stervormige bloemetjes met de rare naam. Geniet ervan zolang het kan. Het was weer lekker weer vandaag en ondanks de vreemde situatie waar we in zitten toch een beetje feestelijk. We vierden 2 verjaardagen: Henny was jarig geweest en Reina was vandaag jarig en samen trakteerden ze de aanwezige vrijwilligers: Loes, Nel, Agnieta, Pieter, Ad de H., Helma, Josje, Joke, Hanny (verslag), Gerda, Margreet en Jackie. We dronken koffie op gepaste afstand van elkaar; ook dat gaat wennen. Het werken in de tuin gaat gemakkelijk op afstand. Een ieder was in haar of zijn stuk tuin bezig. Er zijn veel nieuwe planten geplant, er is onkruid gewied en er moest ook al veel gesproeid worden, want het is inmiddels al wekenlang erg droog. Waar de nieuwe plantjes kwamen, moesten andere planten uitgedund of verwijderd worden. En die planten worden nu in het tuinplantenasiel gezet, waar ze gretig aftrek vinden. Dat alles onder het motto: niet weggooien, maar hergebruiken. We merken dat extra veel mensen nu genieten van de Dieptetuin en we zijn blij dat we op deze manier onze bijdrage kunnen leveren!


 

" Vóór je kijken, Juf. En opletten ! "zaterdag 4 april:

Net als vorige week was het weer té mooi om binnen te blijven, dus gingen we binnen de perken en buitengewoon ver van elkaar aan het werk, "overal behalve in vak 10" volgens Josje. Wie waren er? Reina, druk met het insectenhotel dat door een onderaannemer in elkaar gezet gaat worden, Hanny, in een worsteling met wilde aardbeien. Maar ook: Josje dus en Gerda, die de vele door de gemeente geleverde planten op hun bestemming moesten zien te krijgen, Maarten en Barbara (zij reikte ons de koffie aan in wegwerpbekertjes), Kees, Helma, Henny, Loes, Yvonne, Ton, Joke, Janneke. Al deed niet iedereen veel tuinwerk ze droegen toch bij aan de feestvreugde. Want er was ook een jarige Job: Jacky die 70 is geworden. Zij trakteerde op lekkers in een reuzenkring en mocht ook nog een cadeau in ontvangst nemen op een afgepaste manier. Vanaf morgen kunnen ook tweedehands planten weer een nieuwe bestemmming krijgen via het heropende tuinplantenasiel. We houden afstand maar ook contact!

Het eendenpaar is op zoek naar de kraan van de fontein!


 

 

 Een koffiekring van 14 x 1,5 meter = 21 meter !

 Kado-overhandiging op 1,5 meter aan jarige Jackie.

 

 

 

 

 
vrijdag 27 maart:

De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogels zingen, de bijen zoemen, de struiken bloeien. Hoezo crisis? De Dieptetuin biedt troost in deze verwarrende tijden; zo ervaar ik dat tenminste. Een paar uur alleen maar genieten van de natuur; dat is heel fijn. En zo dachten meer vrijwilligers. Wie kwam ik (Hanny) vandaag tegen: Jackie, Joke, Reina, Josje, Jaco, Janneke, Gerda en Loes. Zij kwamen langs om een beetje te werken of gezellig koffie te drinken. Dit alles op ruime afstand van elkaar en gelukkig kan dat in de Dieptetuin. Lekker in de zon, ieder op een punt van de bank. Of een beetje onkruid wieden; vooral wilde aardbeitjes verwijderen was hard nodig! Loes ging naar de bijen om water te geven, want het was de afgelopen week al heel droog. En Reina is bezig met het insektenhotel. Het ziet er al mooi uit. Ik hoop van harte dat wij met z’n allen de mogelijkheid blijven behouden om “een frisse neus te halen”. Want waar kan dat beter dan in onze geliefde tuin.
zaterdag 21 maart:

De wereld staat op z’n kop, maar gelukkig wordt het altijd vanzelf weer lente! Ook en vooral in de Dieptetuin. Er bloeit al zoveel moois en daar kunnen we nu al van genieten, omdat Jackie elke dag de tuin opent en sluit. Dank daarvoor, Jackie! “Echte “ werkochtenden hebben we momenteel niet, maar toch waren er vanochtend meerdere vrijwilligers bezig, in de lentezon. Wel met een stevige oostenwind, maar daar merk je in de diepte niet veel van. Wat is er vorige week veel gedaan! Helaas kon ik er toen niet bij zijn vanwege koorts en daardoor was ik nu extra blij dat ik weer aan de slag kon. Samen met Maarten, Helma, Reina, Joyce, Hannie, Josje en Barbara waren we aan het wieden en waar nodig aan het snoeien, het liefst in de zon natuurlijk. Ton kwam langs voor een wandeling en een praatje, net als Kees en Margreet. Ook Henny was haar huisje ontvlucht (zoals ze zelf zei) en zat heerlijk op een bank te genieten van onze vredige, serene tuin. De forsythia staat echt knalgeel in bloei, niet te missen. Ik denk dat de bijen er blij mee zijn, want ze zoemen al volop rond. Overal komen bolletjes boven de grond: sterhyacintjes, sneeuwroem, witte anemoontjes (bij de ingang) en ander leuk klein spul. Ga vooral ook kijken bij de zomer(!)klokjes; je kunt ze vinden aan de linker binnenkant van de berceau, tussen de hortensia’s, een aangename verrassing. Ook sommige struiken bloeien: de ribes, de skimmia’s, de mahonia en voor de Kate, aan het eind van het terras, komt de schijnhazelaar in bloei, met z’n tere zachtgele bloemetjes naast de Pieris Japonica. Barbara had voor koffie gezorgd; het werd op afstand geserveerd in weggooibekertjes; zo ging dat heel goed. Het waren een paar aangename uurtjes. Zo kunnen we in deze stressvolle tijd ontspanning vinden in onze mooie Dieptetuin. 

 

 

  


vrijdag 13 maart:

Onze eerste werkochtend valt, niet geheel toevallig, samen met NL Doet, de vrijwilligersdag van het Oranje Fonds.
Hoewel het Oranje Fonds ons had geadviseerd om vanwege corona te overwegen het evenement af te blazen, hebben we in overleg met de Rabobank-vrijwilligers deze eerste werkochtend toch maar door laten gaan. We werken immers buiten en de koffie kunnen we ook lekker buiten drinken. Wel met warme appeltaart!
De belangstelling van met name onze eigen vrijwilligers was onverwacht groot: maar liefst 16 man plus de 8 man NL Doet maakt een totaal van 24 werkers!
Ton, Josje, Gerda, Joke, Helma, Jaco, Kees, Yvonne, Loes, Henny, Reina, Henk, Jackie, Ad, Barbara en Maarten gaven acte de présence.
Hanny had zeer tegen haar zin afgezegd vanwege koorts en een kuchje. Meta zag het ook niet zitten en voor Tineke was het ook nog te vroeg.
's Morgens in het zonnetje en een enkel buitje werd er meteen flink aangepakt, borders opschonen, planten knippen, takken opruimen etc. Al vóór de koffie was de stapel bij de achterpoort zo groot dat je daar niet meer door kon. Bij de koffie met taart, geheel verzorgd door Barbara, heeft Maarten de Rabo-mensen welkom geheten en ze geprezen om hun inzet. Zij zijn na de lunch nog verder doorgegaan en hebben in de stromende regen de sedums en alle grassen teruggesnoeid, waardoor de hele border er nu al keurig netjes bij ligt! Tegen half vier heb ik met een glaasje afscheid genomen van onze speciale gasten, waar onder andere een Zuidafrikaan en een Braziliaan deel van uitmaakte.
De kop is eraf, en iedereen was weer blij dat ze de wei weer in mochten. Als jonge lammeren!

 

 


Had Jaco nou een klein egeltje gevonden. Er zat helaas geen leven meer in.